Головні герої великоднього столу

- 12.04.2012 09:43
Головні герої великоднього столу

Три головних герої" пасхального столу - паски, крашанки і сирна паска. Їх форма і колір символічні: кругла паска нагадує про круглому савані Христа, червоний колір великодніх яєць - відсилання до воскресіння, а чотирикутна піраміда з сиру, у вигляді якої викладають паску, - символ Голгофи.

Ці три страви, звичайно, краще приготувати їх самостійно, дотримуючись традицій, а всі інші можна купити і готовими. Тим більше, що більшість страв на стіл споконвіку подавалися холодними - спеціально, щоб дати можливість господині будинку брати участь у святкуванні нарівні з гостями, а не бігати з тарілками та не стежити за прислугою. Чим же пригощали? Всілякими салатами зі свіжої зелені - щавлю, кульбаби, черемші, кінзи, цибулі, заливними, холодцями, паштетами, солодощами, запеченими окостами. Прийнято було спеціально вирощувати "настільну" травку під назвою кресс-салат, на блюді з цієї травичкою викладалися фарбовані яйця. Замінити кресс-салат можна свіжими паростками пшениці або вівса.

Головний герой пасхального столу - звичайно ж, паска, кругла і висока - святково прикрашений дріжджовий хліб. Він був неодмінною і самим головним учасником пасхальної трапези. У давнину на Русі вміння пекти паски вважалося гордістю господині, і пекли паски у відрах, щоб вистачило на всіх - і в подарунок, і роздати бідним. Говорили, що якщо паска вдалась, то і в будинку, у родині все буде добре.

Вимога до неї лише одна - класична форма з напівкруглою шапкою, щоб нагадувати про саван Христа. В іншому - повний простір для фантазії. Паска може бути великою і малою, з білою або різнокольоровою верхівкою, здобна і дуже здобна. Щодо дуже здобної паски - це не жарт, а традиція. У старовину часом на два-три кілограми борошна в паску клали сотню яєць!

Приготувати справжню паску під силу не кожній господині - традиційно тісто ставили в ніч з четверга на п'ятницю, в п'ятницю весь день випікали паску, ніч з суботи на неділю висвітлювали - і потім їли цілий тиждень. При цьому пасхальне тісто дуже примхливе: воно любить рівне тепло, не виносить навіть найменших протягів і іншого занепокоєння.

Якщо ви не зважилися ставити кулінарні досліди, то вибір готових пасок величезний. Краще купувати паски у спеціальній обгортці - вони довше зберігають свіжість. Вибираючи, орієнтуйтеся на зовнішній вигляд: рівна форма, матова поверхня, шкірочка не потріскалася. Непропечену паску зазвичай видають як раз тріщини на скоринці і вади форми. Плюс готових пасок в тому, що вони бувають дієтичними, на основі фруктози, а деякі продаються вже освяченими. А ще можна знайти в продажу готову кулінарну суміш для паски - залишиться тільки етап випікання.

Великодній стіл: вибираємо святкові страви. Форма сирною великодня теж символічна: її виготовляють у вигляді чотирикутної піраміди. Це символ гори Голгофи, де був розіпнутий Ісус. Наші прабабусі не задовольнялися одним видом сирної паски, рецептів було багатенько. Але у всіх основний компонент - протертий сир. До нього додаються вершкове масло, вершки, сметана, яйця і цукор. Сир і яєчні жовтки ретельно протирають через сито, щоб не залишалося крупинок.

Фарбовані яйця на Русі ще називали крашанками та писанками (від слова "розписні"). Основний колір великодніх яєць - червоний і всі його відтінки. Це символічне відсилання до відродження роду людського з допомогою крові Христа. Дозволені всі інші яскраві фарби, а ось в темні і похмурі тони фарбувати великодні яйця не прийнято. Скатертину для пасхального столу прийнято стелити білу або просто світлих тонів, краще всього підійде льняна. Прийнято спочатку віддавати данину освяченій їжі, а вже потім є іншій. На великодньому столі кращі м'ясні страви, риба менш актуальна. 


Ключові слова: великодній стіл, великоднє меню, що ставити в першу чергу на великодній стіл, Великдень 2012

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Професія професійний водій: відмінні риси та критерії майстерності Професійний водій – це не просто людина з великим досвідом
- 24.12.2024 11:21
Астролог назвав жінок за знаком Зодіаку, яких приваблюють проблемні чоловіки Особисте щастя – важливий елемент добробуту, незалежно від
- 24.12.2024 11:08
Як традиційно святкувати Різдво в Україні Різдвяні традиції в Україні
- 24.12.2024 02:39
Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні? Що це означає на практиці?
- 20.12.2024 22:29
Прогноз на 2025 год от Тайного Мага Земли для знака зодиака Стрелец 2025 год для Стрельцов станет временем неожиданных перемен и
- 18.12.2024 19:03
Іран призупинив авіарейси до Сирії до 22 січня Про це заявив голова Організації цивіль
- 16.12.2024 13:12
Послуги служби зайнятості для людей перед пенсійного віку Служба зайнятості пропонує свої сервіси людям передпенсійного віку. Ці
- 13.12.2024 15:47
Действенные методы линкбилдинга для малого бизнеса В условиях высокой конкуренции в онлайн-пространстве малому бизнесу важно
- 11.12.2024 16:56

Всі новини