Уряд Російської Федерації прийняв постанову про стягування мита на імпортну карамель

- 22.06.2011 13:30
Уряд Російської Федерації прийняв постанову про стягування мита на імпортну карамель

Уряд Російської Федерації прийняв постанову про стягування мита на імпортну карамель в розмірі $ 294,1 за тонну. Під торгові обмеження, які почнуть діяти вже 8 липня, потрапляє і експорт української карамелі. Українські виробники стверджують, що введення мита робить експорт української карамелі в Росію економічно невигідним, повідомили в компанії Foyil Securities.

Як розповіла Корреспондент.biz Євгенія Ахтирко, аналітик компанії Foyil Securities, на перший погляд, українська економіка трохи втратить від спроби російського уряду захистити вітчизняного виробника.

Згідно з інформацією Державного комітету статистики, експорт в Російську Федерацію за статтею Кондитерські вироби з цукру (включаючи білий шоколад), без вмісту какао (в яку, очевидно, і входить карамель) в 2010 році склав $ 70800000, тобто лише 0,5 % українського експорту в Росію. Таким чином, навіть повне припинення експорту української карамелі в Росію практично не відіб'ється на показниках зовнішньої торгівлі нашої країни.

Вплив же на виробників карамелі, для яких Росія є значним ринком збуту, виявиться вагомим, підкреслила аналітик. У короткостроковій перспективі для них неминуче зниження продажів на російському ринку. Щоб не втратити зручний і місткий ринок, виробники, швидше за все, спробують переорієнтувати експорт на ті види кондитерських виробів, які не потрапили під дію мит. Кондитери будуть змушені зайнятися пошуком нових ринків збуту, що вимагатиме від них додаткових витрат, вважає експерт.

"Прикрим є те, що Україну в черговий раз програє в торговельній битві з Росією навіть в такому незначному питанні. Коли мова йде про газові переговори, то українська сторона знаходиться в свідомо більш слабкої позиції, так як переваги Росії тут очевидні", - сказала Євгенія Ахтирко. За її словами, історія з карамеллю показує, що ні прихід до влади уряду, відкрито показав свою лояльність великого сусіда, ні зняття з політичного порядку денного питань, які є явними подразниками для російської влади, не допомогло Росії змінити правила гри з України.

До обмеження ввезення української карамелі Росія вдавалася в 2001 і в 2006 році. Оскільки Росія не є членом СОТ, Україна не може ефективно оскаржувати дії російського уряду з обмеження імпорту. За словами аналітика, доводи, наведені Росією, виглядають непереконливо. Зокрема, обгрунтуванням введення захисних заходів у 2011 році вказується зниження ціни на імпортну карамель в першому півріччі 2009 року, тоді як більш нові статистичні дані не наводяться.

Як зазначила Ахтирко, в 2010 році експорт українських кондитерських виробів з цукру в Росію значно збільшився: фізичний обсяг експорту збільшився на 60%. Однак звинувачувати українських виробників у демпінгу складно, оскільки експорт у вартісному вираженні ріс ще швидше і за рік збільшився майже в два рази. Українські кондитери, які уклали прямі договори з вітчизняними цукровиробників, могли успішно продавати свою продукцію в Росії, де вартість цукру вище.

Через обмеження імпорту пропозиція на російському ринку кондитерських виробів зменшиться, і ціни на карамель підуть вгору. Від цього постраждають і російські споживачі, причому далеко не найзаможніші з них, підсумувала експерт.


Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Отримавши дзвінок від псевдобанкіра, буковинка втратила майже 45 тисяч гривень Мешканка Чернівецького району стала жертвою шахраїв, коли
- 18.10.2024 14:56
Що впливає на ціни на ринку криптовалют та від чого залежить ціна Монеро? Ринок криптовалют залишається одним із найдинамічніших та непередбачуваних
- 11.10.2024 15:21
Астенія: коли втома стає хронічною В сучасному світі постійного стресу, швидкого ритму життя та великої
- 02.10.2024 18:24
Как получить Green Card в США: правила и требования Результаты лотереи можно будет узнать в мае 2025 года на официальном сайте программы.
- 01.10.2024 11:42
США виділять $5,55 мільярда на озброєння та обладнання для України Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду
- 30.09.2024 10:38
Ураган «Хелен» обрушився на Флориду: у штаті запровадили режим НС Троє людей загинули, понад 70 тисяч евакуйовано
- 27.09.2024 11:22
Ракетний обстріл по управлінню поліції в Кривому Розі Близько 9:15 ворог завдав удар по районному управлінню поліції
- 27.09.2024 11:17

Всі новини