Російські ЗМІ розкрили план Кремля щодо тиску на Україну

- 16.08.2011 09:23
Російські ЗМІ розкрили план Кремля щодо тиску на Україну

Нова знижка на газ для Білорусії, яку 15 серпня прем'єр-міністр Володимир Путін пообіцяв надати Білорусії, може бути елементом тиску на Україну, яка, на відміну від Білорусії, не готова віддавати Росії контроль над своєю газотранспортною системою.

Путін пообіцяв розраховувати ціни на газ для Білорусії, яка пообіцяла приєднатися до Єдиного економічного простору (з Росією і Казахстаном) і віддати "Газпрому" контроль над "Білтрансгазом", з урахуванням "інтеграційного понижуючого коефіцієнта" в 2012 році. Яким саме буде понижувальний коефіцієнт для Білорусії і від якої ціни буде вестися розрахунок вартості газу, Путін не сказав. Зараз "Белтрансгаз" купує російське паливо за ціною, що забезпечує "Газпрому" рівні доходи з експортом в далеке зарубіжжя.

Вирішити ці питання "Газпром" і "Білтрансгаз" повинні будуть восени на переговорах. Переговори про розміри знижки будуть синхронізовані з оформленням угоди купівлі 50 відсотків "Бєлтрансгазу", половина в якому вже належить Росії.

Українського міністра енергетики Юрія Бойка, який приїжджав напередодні в Сочі на зустріч з Дмитром Медведєвим і викликаним з відпустки главою "Газпрому" Олексієм Міллером, було заявлено, що співпраця слід будувати по моделі білоруських колег, додає газета "Московські новини".

Бойко, візит якого в Росії стався після зустрічі Медведєва з президентом України Віктором Януковичем, представив в Сочі пропозиції Києва з розвитку газотранспортного співпраці між Росією і Україною. Київ вимагає внести зміни до контрактів на поставку і транзит газу, підписані в січні 2009 року, які називає "кабальними". Пропозиції Росії поділитися контролем над газовою трубою, а також розглянути вступ до Митного союзу, українське керівництво ігнорує.


Ключові слова: вступ до митного союзу, тиск Росії на Україну, перегляд газових контрактів між Україною та Росією

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Отримавши дзвінок від псевдобанкіра, буковинка втратила майже 45 тисяч гривень Мешканка Чернівецького району стала жертвою шахраїв, коли
- 18.10.2024 14:56
Що впливає на ціни на ринку криптовалют та від чого залежить ціна Монеро? Ринок криптовалют залишається одним із найдинамічніших та непередбачуваних
- 11.10.2024 15:21
Астенія: коли втома стає хронічною В сучасному світі постійного стресу, швидкого ритму життя та великої
- 02.10.2024 18:24
Как получить Green Card в США: правила и требования Результаты лотереи можно будет узнать в мае 2025 года на официальном сайте программы.
- 01.10.2024 11:42
США виділять $5,55 мільярда на озброєння та обладнання для України Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду
- 30.09.2024 10:38
Ураган «Хелен» обрушився на Флориду: у штаті запровадили режим НС Троє людей загинули, понад 70 тисяч евакуйовано
- 27.09.2024 11:22
Ракетний обстріл по управлінню поліції в Кривому Розі Близько 9:15 ворог завдав удар по районному управлінню поліції
- 27.09.2024 11:17

Всі новини