Експерт: Україна не дасть Росії свою газотранспортну систему

- 17.08.2011 09:31
Експерт: Україна не дасть Росії свою газотранспортну систему

Енергетичний експерт Михайло Гончар вважає, що Україна не передасть Російської Федерації свою газотранспортну систему за те, що після цього можна позбутися основної частки привабливих активів, що належать провідним українським олігархічним угрупованням.

За словами М. Гончара, зараз всі маски скинуті і Росія відверто говорить про те, що Україна повинна йти білоруським варіантом, тобто поетапним механізмом передачі власності української газотранспортної системи. "Це те, що називається технологічного оновлення та організаційної єдності колишньої єдиної системи газопостачання Радянського Союзу", - сказав він.
Експерт відзначив, що на прикладі Білорусі Росія зрозуміла, що такий варіант передачі ГТС працює більш-менш успішно, оскільки 50% білоруської газотранспортної системи вони вже мають і доля наступних 50% також практично вирішена.

"Плюс ще спрацьовує фон наближення президентських виборів в Росії. І російським керівникам з цього правлячого дуумвірату необхідний такий серйозний вагомий успіх. Один з таких генеральних сценаріїв - це успіх у відновленні технологічною і організаційною мережі колишньої радянської газотранспортної системи", - переконаний М. Гончар .

М. Гончар бачить кілька можливих сценаріїв у сформованій ситуації. "Перший варіант - це те, що з цього нічого не вийде, як і не виходило раніше. І не тому що правляча владна верхівка переймається національними інтересами. Просто у них спрацьовують інстинкти самозбереження, оскільки передавши ГТС "Газпрому", то в принципі через певний проміжок часу, двох-трьох років, можна позбутися основної частки привабливих активів, що належать провідним олігархічним угрупуванням".

"Другий сценарій - це те, що під зовнішнім тиском і під тиском абсолютно безрозсудної політики переслідування опозиції і судовим шоу українська влада заганяє себе в самоізоляцію. І в цих обставинах, так як і у випадку з Білорусією, єдиний, хто може протягнути "руку допомоги" може залишитися Росія. Яка знову ж ставить на порядок денний питання передачі ГТС, це і буде ціна вирішення питання. Тому за таких обставин слід очікувати, скажімо, повторення варіанту "харківські угоди 2", - розповів він.

Але поки, упевнений М. Гончар, переважає перший сценарій. Експерт переконаний, що Україні варто набратися терпіння, підготуватися до можливої газової війни і дочекатися президентських виборів у Росії. І потім говорити в нових умовах з тим з владного тандему, хто виявиться переможцем.

Нагадаємо, Білорусь погодилася віддати свою газотранспортну систему в обмін на знижки на російський газ. Росія вже володіє 50% ГТС Білорусі.

"Газпром" озвучив подібне пропозиції і українській стороні.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна не погодиться на такий сценарій.


Ключові слова: Михайло Гончар, передача Росії української газотранспортної системи, Газпром та Нафтогаз, білоруський газовий сценарій

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Отримавши дзвінок від псевдобанкіра, буковинка втратила майже 45 тисяч гривень Мешканка Чернівецького району стала жертвою шахраїв, коли
- 18.10.2024 14:56
Що впливає на ціни на ринку криптовалют та від чого залежить ціна Монеро? Ринок криптовалют залишається одним із найдинамічніших та непередбачуваних
- 11.10.2024 15:21
Астенія: коли втома стає хронічною В сучасному світі постійного стресу, швидкого ритму життя та великої
- 02.10.2024 18:24
Как получить Green Card в США: правила и требования Результаты лотереи можно будет узнать в мае 2025 года на официальном сайте программы.
- 01.10.2024 11:42
США виділять $5,55 мільярда на озброєння та обладнання для України Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду
- 30.09.2024 10:38
Ураган «Хелен» обрушився на Флориду: у штаті запровадили режим НС Троє людей загинули, понад 70 тисяч евакуйовано
- 27.09.2024 11:22
Ракетний обстріл по управлінню поліції в Кривому Розі Близько 9:15 ворог завдав удар по районному управлінню поліції
- 27.09.2024 11:17

Всі новини