Розкрито таємницю розстрілу у Чернівецькій тюрмі

- 24.06.2009 14:17
Розкрито таємницю розстрілу у Чернівецькій тюрмі

Розкрито таємницю розстрілу у Чернівецькій тюрмі. Імена 222-ох українців, котрих закатували на початку Великої Вітчизняної війни, лише тепер оприлюднили.

Іван Фостій, головний редактор обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України»: "Андрюк Георгій Амбросійович – хлібороб, Руський Банилів, учасник ОУН, Ростоцький Іван Васильович, Кіцмань, активний український націоналіст, 1887-го року…"
Іван Фостій зачитує імена розстріляних у кривавому 41 році. Лише тепер громадськість дізнається про правду тих часів. 66 років сувора таємниця висіла над цим злочином чернівецьких енкадебістів. Вони діяли за директивами народного комітету державної безпеки СРСР, свідчать документи.
Ірина Войцехівська, голова Обласного товариства політв’язнів та репресованих: "Саме найбільше репресій – це було 40-й і41 рік, коли почалася війна. І вже радянські війська відступали і вони розстрілювали, буквально в кожній тюрмі по всій Західній Україні вони розстрілювали людей."
Старожили розповідають, що про місце поховання розстріляних дізналися випадково. Зграї псів розкопували їх рештки і виносили за межі кладовища. Наразі про розстріляних українців нагадує пам’ятник, котрий встановили цьогоріч. В невеличкому яру, що знаходиться одразу за хрестом, спочиває 222 українці.
Ольга Стратійчук, журналіст: "Тіла розстріляних привезли сюди і скинули в одну спільну яму. Серед тих, кого безіменно поховало в спільній братській могилі, були і студенти, і люди старшого віку.
Знайти офіційні документи, що підтвердили цей факт, допомогли співробітники пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України». Вони намагалися встановити, куди поділися в’язні Чернівецької тюрми №1 і, врешті, віднайшли невтішні дані. Якщо кількість розстріляних буковинців на початку Великої Вітчизняної війни сягнула сотень, то по Україні ця цифра вимірювалась тисячами смертей. До того ж з кожним роком випливають нові факти. Про подібне поховання закатованих буковинців на території тюрми розповідає Ірина Войцехівська. Вона наполягає, що цей факт потрібно досліджувати.


Ключові слова: таємниця розстрілу, Чернівецька в'язниця, черновицкая тюрьма

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Отримавши дзвінок від псевдобанкіра, буковинка втратила майже 45 тисяч гривень Мешканка Чернівецького району стала жертвою шахраїв, коли
- 18.10.2024 14:56
Що впливає на ціни на ринку криптовалют та від чого залежить ціна Монеро? Ринок криптовалют залишається одним із найдинамічніших та непередбачуваних
- 11.10.2024 15:21
Астенія: коли втома стає хронічною В сучасному світі постійного стресу, швидкого ритму життя та великої
- 02.10.2024 18:24
Как получить Green Card в США: правила и требования Результаты лотереи можно будет узнать в мае 2025 года на официальном сайте программы.
- 01.10.2024 11:42
США виділять $5,55 мільярда на озброєння та обладнання для України Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду
- 30.09.2024 10:38
Ураган «Хелен» обрушився на Флориду: у штаті запровадили режим НС Троє людей загинули, понад 70 тисяч евакуйовано
- 27.09.2024 11:22
Ракетний обстріл по управлінню поліції в Кривому Розі Близько 9:15 ворог завдав удар по районному управлінню поліції
- 27.09.2024 11:17

Всі новини