На Буковині в шкільних їдальнях заборонили продукти з вмістом штучних барвників та ароматизаторів, лотки та магазини біля шкіл не заборонили
- 18.07.2009 02:10У Чернівецькій області головний державний санітарний лікар області виніс постанову "Про заборону реалізації напівфабрикатів, харчових продуктів та продовольчої сировини промислового виробництва на харчоблоках в загальноосвітніх, дошкільних навчальних та оздоровчих закладах". Одним з пунктів постави є заборона замовлення, приймання та використання на харчоблоках напівфабрикатів промислового виробництва, натуральної кави, напоїв з неї, оцту та інших продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі. Про це "Платиновій Буковині" повідомили у Чернівецькій ОДА.
Постанова доведена до керівників навчальних та оздоровчих закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності. Як повідомили в Чернівецькій обласній санітарно-епідеміологічній станції, протягом квітня-травня поточного року фахівці санепідслужби провели позапланові рейдові перевірки харчоблоків, буфетів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, під час яких виявлено низку порушень вимог санітарного законодавства. Так, в буфетах ліцею с.Карапчів та ЗОШ с.Нижні Синівці Глибоцького району проводилась реалізація: чіпсів, сухариків, газованих напоїв; в буфетах гімназій м.Вижниця та смт.Берегомет Вижницького району проводилась реалізація сухариків, газованих напоїв, молочно-шоколадних батончиків, солених горішків; на харчоблоках: в ДНЗ с.с Каплівка, Колінківці Хотинського району для харчування дітей використовувався спред солодковершковий та м'ясний фарш без супровідних документів, які засвідчують якість. За виявлені порушення вимог санітарного законодавства та використання у харчуванні дітей заборонених продуктів харчування і продовольчої сировини до адміністративної відповідальності притягнуто 10 посадових осіб, винесено 8 постанов про вилучення з реалізації продовольчої сировини, застосовано 2 фінансові санкції на 104,30 грн.
"Буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечуватись в першу чергу продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю", - переконаний головний державний санітарний лікар Олександр Світличний. Включення до асортименту шкільних буфетів нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку Міністерства охорони здоров'я України. В Чернівецькій області в структурі захворюваності дітей поширені патології органів травлення займають.
Згідно статистичних даних, спостерігається зростання захворюваності органів травлення у Герцаївському, Глибоцькому, Кіцманському, Сокирянському районах та м. Чернівці. Систематичне вживання дітьми продуктів до складу яких включено складові, що не належать до натуральних продуктів харчування, через вміст штучних барвників, консервантів, ароматизаторів, підсолоджувачів, газу викликає подразнення слизової оболонки шлунку і спричинює розвиток захворювань.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25
- 28.10.2024 15:00