Красноїльська маланка 2014-2015

- 08.12.2014 12:37
Красноїльська маланка 2014-2015

Смотрите фото и видео Маланки 2016 в Черновцах!

На Буковині одним за найбільш цікавих та поважних свят є свято Маланки. І найбільш яскравою маланка вважається в селищі Красноїльськ. Саме традиційна Красноїльська маланка була відображена в документальному фільмі Олександра Сухоликого-Собчука «Красна маланка».

Красноїльськ знаходиться на відстані 40 кілометрів від Чернівців, відноситься до Сторожинецього району, і дістатись сюди можна від Сторожинця автобусом або попутними машинами. Проте сюди варто поїхати, щоб на власні очі побачити неповторну Красноїльську маланку.

Згідно давніх традицій на свято Меланії та на Святого Василія Блаженного, тобто 13-14 січня. В вечора першого дня святкування учасники маланки йдуть селом та заходять до кожного двору. Вітають госопдарів, згідно традиції, маланкарі, перевдягнені в діда та бабу. За ними слідують багато прикрашені царі та цариці, які співають обврядові пісні та танцюють. За ними виходять цигани з ведмедями, важкі та солідні костюми для яких робляться з соломи. Останні починають боротися, як тільки цигани вдаряють по землі важкими булавами. За допомогою топорів та ножів цигани можуть присмирити лютих «ведмедів».

Дійство Маланки є дивовижним і цікавим, і честь маланкувати належить лише хлопцям. Господарі оцінюють костюми маланкарів, дивляться неймовірне дійство, пригощають маланкарів та дають їм грошей. Обійшовши усі двори, маланкарі збираються на головніій площі Красноїльську, де їм треба обрати найкращу Маланку цього року.

Варто відзначити, що костюми на Маланку неможливо придбати ніде — вони виготовляються власноруч, і за їх допомогою маланкарі можуть продемонструвати неймовірну фантазію та відданість традиціям. Традиційними для Красноїльської маланки є костюми крилатих ведмедів з соломи, які є настільки важкими, що під час перерв маланкар в костюмі ведмедя відпочиває, лежачи на спині. Такж в маланці приймають участь хлопці та чоловіки, перевдягнені в циган, чортів та янголів, царів та цариць, лицарів та гладіаторів, лікарів, пишно вдягнених старих жінок тощо. Участь в Маланці є великою честь для будь-якого хлопця, навіть найменшого.

Цього року Маланка, як і раніше, відбуватиметься з вечора 13 січня, на свято Меланії.

Читайте також: Глибоцька маланка

Вашківецька маланка


Ключові слова: коли маланка красноїльськ, красноільська маланка, маланка 2015 коли відбудеться

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Отримавши дзвінок від псевдобанкіра, буковинка втратила майже 45 тисяч гривень Мешканка Чернівецького району стала жертвою шахраїв, коли
- 18.10.2024 14:56
Що впливає на ціни на ринку криптовалют та від чого залежить ціна Монеро? Ринок криптовалют залишається одним із найдинамічніших та непередбачуваних
- 11.10.2024 15:21
Астенія: коли втома стає хронічною В сучасному світі постійного стресу, швидкого ритму життя та великої
- 02.10.2024 18:24
Как получить Green Card в США: правила и требования Результаты лотереи можно будет узнать в мае 2025 года на официальном сайте программы.
- 01.10.2024 11:42
США виділять $5,55 мільярда на озброєння та обладнання для України Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду
- 30.09.2024 10:38
Ураган «Хелен» обрушився на Флориду: у штаті запровадили режим НС Троє людей загинули, понад 70 тисяч евакуйовано
- 27.09.2024 11:22
Ракетний обстріл по управлінню поліції в Кривому Розі Близько 9:15 ворог завдав удар по районному управлінню поліції
- 27.09.2024 11:17

Всі новини