Київ дізнався про наступ на Київ від фінансиста Дениса Кірєєва

- 20.01.2023 17:24
Київ дізнався про наступ на Київ від фінансиста Дениса Кірєєва

Учасник російсько-українських переговорів Денис Кірєєв, убитий у березні Службою безпеки України, знав про дату російського вторгнення та попередив українську владу про наступ на Київ, пише газета Wall Street Journal.

Видання опублікувало велике розслідування про Кірєєва, який до війни працював в українських підрозділах міжнародних банків під назвою "Російський шпигун чи український герой?"

За даними WSJ, 45-річний банкір, який мав широке коло знайомств серед представників російської еліти, співпрацював з українською розвідкою з весни 2021 року. Саме він передав голові ГУР Кирилу Буданову інформацію від своїх російських джерел, яка допомогла захистити Київ. "Якби не Кірєєв, найімовірніше, Київ був би взятий", - цитує видання Буданова.

Коли плани Росії щодо швидкого захоплення Києва були зірвані, Буданов попросив Кірєєва взяти участь у мирних переговорах. У ГУР розраховували, що зв'язки Кірєєва (він був знайомий із двома членами російської делегації) допоможуть виграти час. Кірєєв розумів, що участь у переговорах буде для нього ризикованою, оскільки таким чином стане очевидним його зв'язок з українськими спецслужбами, проте все одно погодився.

У день другого раунду переговорів Кірєєв разом із охороною та агентами військової розвідки поїхав на вокзал у Києві. Його затримали агенти СБУ. Його відвезли, а за півтори години Кірєєва було виявлено мертвим. Труп 45-річного банкіра із простріленою потилицею вони кинули на тротуарі в центрі Києва.

Газета пише, що він був убитий як зрадник, проте похований як герой. СБУ не коментувала те, що сталося, проте через кілька місяців після вбивства Кірєєва український президент Володимир Зеленський звільнив голову Служби безпеки, провів серію перестановок серед її генералів; також було заведено понад 650 кримінальних справ про держзраду, нагадує WSJ.


Ключові слова: Дениса Кірєєв банкір

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Отримавши дзвінок від псевдобанкіра, буковинка втратила майже 45 тисяч гривень Мешканка Чернівецького району стала жертвою шахраїв, коли
- 18.10.2024 14:56
Що впливає на ціни на ринку криптовалют та від чого залежить ціна Монеро? Ринок криптовалют залишається одним із найдинамічніших та непередбачуваних
- 11.10.2024 15:21
Астенія: коли втома стає хронічною В сучасному світі постійного стресу, швидкого ритму життя та великої
- 02.10.2024 18:24
Как получить Green Card в США: правила и требования Результаты лотереи можно будет узнать в мае 2025 года на официальном сайте программы.
- 01.10.2024 11:42
США виділять $5,55 мільярда на озброєння та обладнання для України Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду
- 30.09.2024 10:38
Ураган «Хелен» обрушився на Флориду: у штаті запровадили режим НС Троє людей загинули, понад 70 тисяч евакуйовано
- 27.09.2024 11:22
Ракетний обстріл по управлінню поліції в Кривому Розі Близько 9:15 ворог завдав удар по районному управлінню поліції
- 27.09.2024 11:17

Всі новини