Як приготувати святкові крашанки до Великодня

- 04.05.2013 14:24
Як приготувати святкові крашанки до Великодня

На Великдень прийнято фарбувати яйця різними фарбами, але серед різнобарвних яєць центральне місце належить яскравим червоним яйцям. Чому? Історія зберегла нам такий переказ. Після воскресіння Ісуса Христа учні його і послідовники розійшлися по різних країнах, всюди сповіщаючи радісну звістку про те, що більше не треба боятися смерті. Її переміг Христос, Спаситель світу. Він воскрес Сам і воскресить кожного, хто повірить Йому і буде любити людей також, як любив Він.

Марія Магдалина осмілилася прийти з цією звісткою до самого римського імператора Тиверія. Так як до імператора не прийнято було приходити без подарунків, а Марія нічого не мала, вона прийшла з простим курячим яйцем. Звичайно, вибрала вона яйце зі змістом. Яйце завжди було символом життя: у міцній шкаралупі знаходиться прихована від очей життя, яка в свій час вирветься з вапняного полону у вигляді маленького жовтого курчати.

Але коли Марія стала говорити Тіверію про те, що Ісус Христос також вирвався зі смертельних оков і воскрес, імператор тільки розсміявся: «Це також неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». І не встиг Тіверій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалині стало зовсім червоним.

З тих пір на згадку про цю подію, яка символізує нашу віру у Воскреслого Господа, ми й фарбуємо великодні яйця.

Різнокольорові великодні яйця

Крашанки - від слова фарбувати, красити. Фарбувати яйця можна по-різному. Одні варять яйця круто, а потім на 10-15 хвилин занурюють у розчин теплої води з харчовим барвником, який можна купити в магазині.

Інші люблять фарбувати яйця у відварі лушпиння з цибулі. Для цього сирі яйця поміщають в каструлю з водою, додають цибулинних лушпиння і варять 15-20 хвилин, поки яєчка не придбають потрібний колір.

А раніше яйця фарбували по-особливому: обмотували їх сухими листям дуба, берези, кропиви, перев'язували нитками і варили. Виходили красиві мармурові яйця.

Для дряпанки краще брати яйця коричневого відтінку. Шкаралупа таких яєць міцніше, ніж в білих. Спочатку яйця варять, потім фарбують в який-небудь колір потаємні, потім сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом - ножем, шилом, ножицями, товстої голкою. Але перш, ніж видряпати візерунок, його необхідно нанести на яйце олівцем. Під час роботи яйце тримають в лівій руці, а гострий предмет - у правій. Ажурний малюнок на дряпанці добре виглядає на коричневій чи іншій темній фарбі.

Крапанки - від слова крапати, тобто покривати краплями. Спочатку яйце фарбують одним кольором, потім, коли воно висохне і остигне, на нього наносять краплі гарячого воску. Як тільки віск остигне, яйце кладуть у розчин іншого кольору. Після висихання фарби яйце опускають в гарячу воду. Віск тане, і виходить дуже веселе яйце. Віск можна і акуратно зскребти.

Писанки - це майстерно розписані пасхальні яйця. Українські писанки - справжні витвори народної творчості.

Для малюнка писанки використовують елементи рослинного і тваринного світу, геометричні фігури. У кожній області України був свій характерний орнамент і колір. У Прикарпатті яйця фарбували в жовтий, червоний і чорний кольори, на Чернігівщині - в червоний, чорний і білий, на Полтавщині - в жовтий, світло-зелений, білий.

Писанку не малювали, не розписували, а писали на сирому курячому яйці. Будь-яка лінія на писанці - дуга. Дуги утворюють круги і овали і, перехрещуючись, ділять поверхню яйця на поля, ім'я яким - хрестильна сорочка писанки.

Фарбувати писанки належало з першим ударом дзвону. Спершу яйце занурювали в жовту фарбу - яблуньку, і трималася в ній протягом трьох Отченаш. Кожен колір візерунка захищався воском. До кінця роботи яйця перетворювалися в чорні похмурі колобки. Їх опускали в гарячу воду або підносили до вогню. Віск плавився, і народжувалася писанка, як народжується сонечко з чорноти ночі.

Щоб писанка сяяла, її змащували жиром. Клали віночком навколо паски - для Бога, на блюдо із зерном - для людей, а крашанки на пророслому вівсі - для батьків. І три свічки горіли на честь Отця, і Сина, і Духа Святого.

В даний час мистецтво розписувати писанки відроджується. Відновлюється забута техніка, з'являються нові майстри. У місті Коломия Івано-Франківської області створено музей писанки. 


Ключові слова: крашанки, дряпанки, великодні яйця, Великдень 2012, великодній стіл, писанки

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Почти 80% французов не поддерживают деятельность Макрона на посту президента Вместе с тем, популярность премьер-министра Франции Франсуа
- 28.01.2025 10:48
Как правильно тушить капусту Как легко и вкусно потушить капусту: три простых рецепта
- 27.01.2025 17:41
Что добавить в котлеты, чтобы не развалились и были сочнее? Идеальный ингредиент для рыбных котлет: сочность и форма без компромиссов
- 27.01.2025 15:50
Онлайн-медиа в Украине обяжут удалять негативные комментарии о власти В Украине был принят законопроект, предусматривающий новые
- 27.01.2025 12:51
Онлайн-медіа в Україні будуть видаляти негативні коментарі про владу В Україні було ухвалено законопроєкт, що передбачає
- 27.01.2025 12:48
79% громадян Франції висловили незадоволення діяльністю президента Емманюеля Макрона Згідно з цими даними, лише 21% респондентів схвалюють політику
- 27.01.2025 09:49
Домашняя сгущенка ТОП-3 лучших рецепта Магазинная сгущенка – это удобно, но не всегда качественно
- 26.01.2025 15:46
Рецепт печенья Орешки - правильный рецепт Как приготовить правильные печенья Орешки?
- 26.01.2025 14:57
Лукашенко проголосував на виборах президента Білорусі Вибори в Білорусі: ключові події та суспільні настрої
- 26.01.2025 11:08
Выборы в Беларуси: ключевые события и общественные настроения Выборы в Беларуси традиционно вызывают
- 26.01.2025 10:24

Всі новини