Коли починається піст перед Різдвом 2013?
- 25.11.2013 17:15Православний Різдвяний піст розпочинається 28 листопада і триватиме він власне до світлого свята Різдва Христового 7 січня. Варто підкреслити, що Різдвяний піст входить в число багатоденних постів (всього в ценковном року їх чотири). Протягом 40 днів посту людині необхідно підготуватися душею і тілом, очистити тіло і думки до Різдва Христового.
В церковному статуті йдеться про те, що у всі дні посту не можна вживати в їжу молочні і м'ясні продукти. Також у пісний раціон повинні входити яйця.
Більшість людей сприймає піст виключно як обмеження в їжі, однак насправді така точка зору невірна. Метою під час будь-якого посту, в тому числі і Різдвяного, є очищення тіла і духу від всього поганого - в цей час ми прагнемо позбутися поганих звичок, від думок, які можуть бути гріховними. Свято Різдва Христового має бути світлим, і тому зустрічати його потрібно оновленими, з чистими помислами та вірою у краще майбутнє.
У Різдвяний піст у такі дні, як понеділок, середа та п'ятниця, їжу повинна входити еща без олії, якщо в найближчі дні немає ніяких свят. У вівторок і четвер рослинна олія дозволено. Рибу можна включати в раціон аж до 2 січня у суботу та неділю. Також її дозволяють є і у великі свята, серед яких - 4 грудня, на Введення Пресвятої Богородиці у храм, 19 грудня, День Святого Миколая, а також 29 листопада, 6 і 13 грудня - у дні пам'яті деяких святих (апостола Матвія, князя Олександра Невського і апостола Андрія Первозванного).
Пропонуємо вашій увазі календар на Різдвяний піст 2013-2014 з рекомендаціями стосовно їжі по певних днях:
В листопаді 28 числа приймається суха їжа. 29 листопада дозволяється приймати в їжу продукти рослинного походження, варені, з додаванням олії, їсти рибу теж можна, а також дозволяється пити червоне сухе вино. 30 листопада - також день сухоїдіння.
У грудні дозволяється їсти варену їжу рослинного проихождения на пісному маслі, рибу і навіть вино в такі дні- 1, 2, 4, 6, 8, 9, 11, 13, 15, 16, 18, 20, 22, 23, 25, 27, 29, 30 грудня. 3, 10, 17, 24 та 31 грудня можна їсти варену їжу, але без олії. 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 і 28 грудня - це дні сухоїдіння.
У січні ж 2013 року варену їжу рослинного проихождения з додаванням пісного масло, а також рибу і вино можна вживати 1 і 3 числа. 2 та 4 січня - приймається варена їжа. У суботу 5 січня дозволяється їсти варену їжу, але без додавання рослинного масла. Напередодні Різдва - 6 січня - це особливий день, і його вважають найсуворішим за весь період Різдвяного посту. Рекомендується в цей день не вживати ніякої їжі, дозволена тепла кип'ячена вода, або ж джерельна вода. Після першої вечірньої зірки на небі всією сім'єю прийнято сісти за стіл і покуштувати різдвяної куті.
З куті також повинна начинаься трапеза 7 січня. В знак благополуччя і достатку у новому році на стіл подаються 12 різних страв. Оскільки організм під час посту отримував зовсім іншу їжу, кидатися на страви відразу не варто - переходьте на нове харчування поступово, у кілька прийомів, не наносите шкоду своєму здоров'ю.
Також важливо знати, що хворим людям, літнім людям, вагітним жінкам, а також маленьким діткам можна не поститься, так як пост не має йти на шкоду.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25